53
u/MbassyMM Feb 17 '23
Unu stie sa iasa din VIM celălalt stie sa schimbe parola la router!
22
3
2
72
164
Feb 17 '23
Ca inginer IT va trebui sa lucrezi exclusiv in React, in JavaScript, pentru restul vietii.
Ca programator va trebui sa lucrezi exclusiv in Angular, in TypeScript, pentru restul vietii.
Aceste reguli nescrise sunt foarte bine cimentate si incalcarea lor va avea consecinte legale.
18
u/Tnuvu Feb 17 '23
Baga mah /s ca vin aia acusi care au spart 5000$ pe la gurus si pune lumea botu acusi
35
Feb 17 '23
Fara /s la glume. E ca si cum ai zice "V-ati prins?" cu voce tare. Prefer sa imi asum josvoturi.
Acestea fiind spuse, Cristi probabil accepta atat ingineri IT, cat si programatori in mentorat fara nicio problema.
2
u/TheyCallMeDemi Feb 17 '23
Oh no! Îmi iau diploma de inginer anul ăsta dar lucrez cu Angular și TS! Eu ce fac restul vieții? 😞
2
-4
47
u/daeuiamziscanuebine Feb 17 '23
Dacă ieși programator trebuie sa scrii toată cariera programe (thăă) în pseudocod cu stilou.
La inginer IT e puțin diferit. Tot scrii programe, dar ai creion în loc de stilou și trebuie neapărat sa sprijini foaia pe un microcontroller gen placa de baza de la Audi sau BMW. Ca inginer it îți dă și ecuson.
21
u/BlakenedHeart Feb 17 '23
Daca e sa fim speculanti, teoretic "inginer" este o functie pe care o poti ocupa doar in urma obtinerii unei diplome care arata ca ai terminat o facultate tehnica.
Programator teoretic poti fi si fara BAC, inginer nu poti (teoretic).
3
u/aroman_ro Feb 18 '23
Conform legislatiei, cei care se incadreaza la grupa de munca echivalenta 'programatorilor' trebuie sa aiba nivelul de instruire 4 (studii superioare).
Fara bac nu cred ca 'se poate' dpdv legal, cu bac pot fi doar ajutori analist programator, ceea ce s-ar traduce un fel de asistenta pentru doctor.
0
63
u/bruce_meyer_ Feb 17 '23
Diferența e că poți să scrii pe ușă "Ing. Popescu" și să flexezi pe alții că tu ești inginer™.
39
u/muffinnosehair Feb 17 '23
Plm, pe ușa mea scrie "4". Sa pun ing în fata e de prost gust.
8
u/svens- Feb 17 '23
Ing. 4 😅
5
u/Rise_Of_Diusi Feb 17 '23
Ing. 4 ani pana in anu' 2
7
u/Lupul_de_fier Feb 17 '23
Primii patru ani is grei, pana ajungi in anul 3! Cand ajungi in anul 4, poti sa-ti iei si doctoratu'. Asta era pe vremea cand la Politehnica se faceau 5 ani.
3
u/Pretty-Bridge6076 Feb 17 '23
Pe ușa mea ar trebui să scrie 36, dar nici măcar asta nu am pus. Când vine un curier, trebuie să se orienteze în funcție de ușile vecinilor.
2
u/muffinnosehair Feb 18 '23
Sa vedem diferența între cei ce știu sa extrapoleze din date incomplete și
2
8
3
33
u/Bogdan_X crab 🦀 Feb 17 '23 edited Feb 17 '23
Numai raspunsuri serioase pe aici. O sa scriu despre diferentele generale dintre o persoana cu facultate si una fara, pentru ca astea-s cele mai intalnite cazuri, dar unele se aplica si la cei cu facultati de 3 ani.
Exista o semnificatie aparte pentru fiecare termen insa tendinta la noi, cel putin din ce am observat eu, e sa ii folosim interschimbabil ca si cum n-ar fi nicio diferenta.
In teorie orice inginer software este programator, dar nu orice programator este inginer software. Cand spui inginer, cel putin in alte regiuni precum DACH sau BENELUX, aceasta profesie vine cu o oarecare prestatie si este privita cu respect si admiratie. In unele companii de outsourcing insa, care lucreaza cu regiunile mentionate mai sus, se tranteste semnatura de inginer software pentru ca da bine la clienti creand o imagine de companie plina de experti si oameni care au o intelegere profunda a tehnologiei atat din punct de vedere software cat si hardware, iar daca se poate sa factureze si mai mult, pe carca semnaturii cu atat mai bine.
Un inginer are in spate cel putin o facultate, iar in timp ce un inginer ar trebui sa fie capabil sa inteleaga cum functioneaza un calculator de la sarcina electrica dintr-un tranzistor, la porti logice, circuite integrate, componente, sistem de operare si pana la modul in care ruleaza o bucata de cod in memorie folosind diferite limbaje de programare, platforme si framework-uri, un programator, poate sa-si faca foarte bine treaba pana la un anumit nivel, doar invatand cum sa foloseasca anumite limbaje de programare, librarii, samd, fara o intelegere completa a imaginii de ansamblu. De la un inginer te poti astepta sa inteleaga notiuni de fizica, matematica, assembly, si sa fie capabil sa-ti conceapa un sistem, in timp ce la un programator asteptarile se invart mai degraba la dezvoltarea unei solutii software ce face parte dintr-un astfel de sistem.
Bineinteles ca sunt persoane care au facut o facultate de inginerie si au trecut ca gasca prin apa, sau persoane pasionate care poate n-au facut o facultate dar cerceteaza si invata singuri din pura curiozitate, fiind parteneri de discutii la fel de capabili ca unii care poate au si o diploma care le atesta astfel de cunostinte, dar cei mai multi care ajung sa aiba afisat pe undeva titlul de inginer nu sunt decat persoane care au facut niste cursuri de programare si se simt mai speciali cu gandul ca suna cool.
In contextul actual nu facem decat sa cream o iluzie a ceea ce inseamna inginer, unde pe termen scurt, munca adevaratilor ingineri pare a fi ignorata, fiind aruncati in aceeasi oala cu orice Marcel care a auzit ca se castiga bine din programare si a facut el 2 cursuri pe Udemy, iar acesti Marcei, tot pe termen scurt, si tot iluzoriu, devin mai relevanti.
Eu personal sunt inginer, si am fost ofticat cand in compania in care lucrez s-a luat decizia ca toate semnaturile sa aiba in titlu Software Engineer. Fie ca vorbim de cineva care a fost sef de promotie si a terminat o facultutate de inginerie muncind 4 ani, fie ca vorbim de Marcel care a invatat si stie si el niste Javascript, in fata clientilor suntem la fel de competenti. Cand am intrebat de ce s-a luat aceasta decizie n-au putut sa-mi ofere nici un argument rezonabil.
Cu siguranta in unele contexte mai mult vorbesc faptele decat semnaturile, iar in altele semnaturile vand mai bine, insa ar ajuta daca oamenii ar intelege diferentele dintre ele, si termenul ar fi folosit corect, altfel neavand nicio relevanta la prima vedere. Seful de promotie e ofticat ca Marcel e vazut la fel ca el, dar n-are nici 10% din cunostintele lui, iar Marcel e bucuros ca are un titlu pompos ce-l face sa se supraevalueze si eventual sa se si vanda pe piata mai bine. Pentru un astfel de Marcel insa, oportunitatile raman limitate iar evolutia lui nu va duce catre roluri de Software Architect, de exemplu, in timp ce pentru un inginer, un astfel de parcurs va fi natural si cu sanse de succes mult mai mari.
21
u/iodereifapte Feb 17 '23
Sunt doar niste titluri coae poti sa ti spui si editor text cu scopuri programatoresti.
7
u/SadFeeling1327 Feb 17 '23
Unul are parul prins in coada pe cand celalalt are bretonul intr-o parte.
18
u/PatriotuNo1 Feb 17 '23 edited Feb 17 '23
Niciuna. De la Poli iesi inginer pentru ca e universitate tehnica, faci mate si fizica in draci si mai si faci 4 ani. Pentru un job de software engineer poate aplica oricine cat timp are facultate de profil informatic adica Calculatoare, Mate-info, Cibernetica.
De la o facultate de mate info pe diploma scrie licentiat in informatica, nu scrie programator. Nu mai conteaza ce scrie pe diploma cat timp e de profil informatic.
In Timisoara, Continental Automotive poate sa aibe preferinte pentru cei care termina Calculatoare pentru ca au managerii o mentalitate invechita. Dar la cat de bine se plateste pe acolo si cat de laudata e compania nu pierzi nimic. La mine la companie toti care suntem pe programare avem titlul de Application Developer sau Programator in codul CAEN indiferent ca ai terminat Poli sau Mate-info. Prin alte parti toti au titlul de Software Engineer indiferent de facultate. Asa ca nu vei fi diferentiat pentru ce ai terminat.
19
6
u/ChJ16 Feb 17 '23
Sa nu confundam cu titlul de inginer cu profesia de inginer. Ingineri sunt toți, software engineer, absolut toti. Unu care a terminat politehnica, unde are in spate multe materii de matematica, fizica si materii de programare hardware, are un spectru mai mare de joburi, joburi care de obicei sunt strâns legate de lucrat/proiectat hardware. Acolo se face diferența între unu care chiar e inginer si unu care nu e. Ingineri buni nu sunt chiar așa de mulți. Majoritatea care termina politehnica aleg sa lucreze in domenii in care ar fi putut lucra si dacă terminau o facultate de 3 ani. Plus ca domeniile in care ar fi sa lucrezi ca inginer, in adevăratul sens al cuvântului, nu sunt din belsug, si sunt si foarte dificile, presupun un efort mare, ținând cont ca lucrezi cu hardware, proiectare de sisteme etc. Cel mai mare beneficiu e ca ai un spectru de joburi mai mare fata de alții care termina o facultate de 3 ani de specializare de informatica, mate-info, cibernetica etc.
29
u/ps_wolfie Feb 17 '23
Ca idee, dacă programezi mai mult de 20% din timpul tău, nu ești inginer. Și 20% e prea mult.
Dacă nu ai măsurători la performanță/availability, și dacă nu ai un buget formal pentru performanță/availability/defect rate, nu ești inginer.
Dacă nu știi matematică, fizică și teoria sistemelor și nu ai un model matematic la ceea ce faci, pe care-l poți demonstra numeric/analitic, nu ești inginer.
Dacă știi doar programare, și nu ai interacțiuni într-o măsură mai mare sau mai mică cu alte discipline inginerești, gen electronică, hardware, inginerie civilă, etc, nu ești inginer. Da, ingenerii software se specializează pe software, dar ingeneria e o activitate pluridisciplinară.
Dacă nu ai o viziune holistică la cum e integrat ceea ce faci în sisteme mai mari, nu ești inginer.
Dacă dezvolti programe, și nu sisteme, nu ești inginer.
Dacă petreci mai mult timp scriind cod, decât studiind alte sisteme și literatura de specialitate (cu care trebuie mereu să fii la curent), nu ești inginer.
Dacă nu știi să-ți repari mașina (presupunând că ai tot timpul și toate uneltele la îndemână), nu ești inginer, da, chiar dacă lucrezi în software. (E ok să nu vrei să repari la masină dacă lucrezi în software, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să știi în detaliu cum funcționează mașina).
Sunt foarte puțini ingineri adevărați. majoritatea care se cred ingineri sunt doar programatori plebi cu aere de inginer, dar sunt la foarte mare cautare inginerii adevărați, de aia eu, un inginer software adevărat sunt așa bogat.
7
u/rvbi Feb 17 '23
Asta nu e comentariu copiat de la u/4ad?
17
u/4ad Feb 17 '23
E foarte bine când informația are o viață proprie. Informația transmisă contează, nu cine o transmite.
5
4
u/CallMeMGA Feb 17 '23
Bro relax, dacă tu știi tot ce ai scris mai sus probabil ești gifted și clar nu ți pierzi timpul pe reddit, cu un asa post, ești maxim prof de tic 😂
7
1
u/horance89 Feb 17 '23
Total de acord. Si la mai multi ca voi ca sa fure cine poate meserie. Ca sigur știi ca se poate și fără facultate. Cunoștințele le aduni dacă ai interes în orice domeniu până la urmă. Uneori îți mai trebuie o foaie dar în general experiența practică este preferată locul hârtiilor și ajunge sa le surclaseaze pe termen lung.
1
3
u/Tnuvu Feb 17 '23
Cor diferit deobicei
In rest, poti sa fi la baza coafeza, nu conteaza, decat daca vrei sa te bagi in politica, atunci automat te incadreaza ca potential candidat prezidential
2
2
0
Feb 17 '23
[deleted]
3
u/aroman_ro Feb 17 '23
E mult mai ușoară facultatea de mate, fizica, info decât politehnica.
Asta o zici din auzite sau le-ai facut pe toate?
5
u/Steeelu Feb 18 '23
Pai crezi că mai facea asemenea afirmatie daca nu le termina pe toate?? Toate in acelasi timp
0
u/AcademicSecond1439 Feb 18 '23
Cunosc oameni care s-au lăsat de poli și s-au dus la Babes la info. Acolo au reușit să termine. Eu am doar 2 facultăți făcute în paralel dar una din ele nu are legătură cu matematica, ar fi inutil să fac asta. Am terminat electronica aplicata și psihologie clinica. Acum fac ghidaj montan. Tu?
1
u/aroman_ro Feb 18 '23
Dificultatea unui domeniu nu se masoara dupa cei mai batuti in cap care 'reusesc sa termine' cu chiu cu vai, sper ca realizezi asta.
Nici cu evidenta anecdotica.
Eu am absolvit atat Calculatoare, cat si Fizica, asa ca pot compara direct domeniile discutate. Nu in paralel, asa nu faci nici una bine, le faci ca cei mai sus mentionati.
Nu fac ghidaj montan, sunt de-ala care a reusit sa practice in ambele domenii. Deocamdata o tin pe primul dintre ele, dar nu exclud sa mai fac cate ceva si pe cel de-al doilea.
0
u/AcademicSecond1439 Feb 18 '23
Eu fac școala de ghid! Nu practic ghidajul. M-am înscris ca să mai cunosc oameni și să învăț să mă orientez. Am reușit să practic ambele domenii și eu. Cu psihologia am început la orfelinate și prin ONG-uri precum Ajungem Mari. 8 ore pe zi am fost programator dar acum am firmele mele fac mai mult vânzări (tot it) dar și pe partea de psihologie, ajut oamenii să își găsească scopul în viață. Având diplome de nota 10 arată că se pot face și în paralel facultățile. Am avut și job in facultate.
1
u/aroman_ro Feb 19 '23
Nu, notele alea arata ca e 'grade inflation' groaznic, spectaculos de groaznic.
1
u/AcademicSecond1439 Feb 19 '23
Deci negi că poate exista cineva de nota 10 într-un domeniu de care e pasionat?
0
u/AcademicSecond1439 Feb 18 '23
Cum masori dificultatea? Ce înțelegi nu mai e dificil.
1
u/aroman_ro Feb 19 '23
Tu intelegi fizica, sau cum ai declarat ca ai masurat dificultatea ei?
Nu cred ca la psihologie ai facut teoria campului cuantic.
0
u/AcademicSecond1439 Feb 19 '23
Nu a fost nevoie de o facultate ca să înțeleg toată fizica. Citesc de placere cărți de fizică și mate.
1
0
u/AcademicSecond1439 Feb 19 '23
Dacă faci facultatea la seral, e mai dificil. Dacă ești orfan de ambii părinți ca mine, e mai dificil. Dacă lucrezi în același timp e dificil. Dacă treci printr-o boală, și bastonașele sunt dificile! Dacă îți rupi câteva oase într-o sesiune, e greu să ții pasul fiind legat de pat 3 luni. Dacă faci orice facultate nu îți place, e greu să o înghiți. Dacă nu te motivează cei dragi sau un scop... Cel mai probabil vei renunța. Măsor dificultatea in funcție de anturaj și circumstanțe. Poate greul meu e o joacă pentru tine.
1
u/aroman_ro Feb 19 '23
E mult mai ușoară facultatea de mate, fizica, info decât politehnica.
Hmmm, la ce s-a ajuns de la afirmatia citata...
1
u/Cuza Feb 17 '23
Titlul de inginer nu e un cuvant protejat in Romania, orice programator poate sa isi spuna "inginer software" fara sa aiba titlul de inginer de la o facultate de profil. Oficial ar trebui sa fii inginer daca termini Politehnica
0
u/ali3nnn Feb 17 '23
Mie mi se pare ca software engineer este cineva cu skilluri din ami multe arii, pe cand programator este pe un stack anume.
0
Feb 18 '23
[deleted]
1
u/Bughibau Feb 18 '23
Daca faci o facultate in afara gen Uk, si vi acasa si intrii in IT, te mai scuteste de impozit?
2
u/Cheeky-owlet Data Engineer Feb 18 '23
Depinde, insa in mod normal da. Trebuie sa fi fost acreditata in prealabil de consortiu si de colegii de la Bologna, dar majoritatea celor medii-mari sunt de ceva ani deja si nu ar trebui sa ai o problema.
-3
1
1
u/MoneySounds Feb 17 '23
Ca idee, dacă programezi mai mult de 20% din timpul tău, nu ești inginer. Și 20% e prea mult.
Dacă nu ai măsurători la performanță/availability, și dacă nu ai un buget formal pentru performanță/availability/defect rate, nu ești inginer.
Dacă nu știi matematică, fizică și teoria sistemelor și nu ai un model matematic la ceea ce faci, pe care-l poți demonstra numeric/analitic, nu ești inginer.
Dacă știi doar programare, și nu ai interacțiuni într-o măsură mai mare sau mai mică cu alte discipline inginerești, gen electronică, hardware, inginerie civilă, etc, nu ești inginer. Da, ingenerii software se specializează pe software, dar ingeneria e o activitate pluridisciplinară.
Dacă nu ai o viziune holistică la cum e integrat ceea ce faci în sisteme mai mari, nu ești inginer.
Dacă dezvolti programe, și nu sisteme, nu ești inginer.
Dacă petreci mai mult timp scriind cod, decât studiind alte sisteme și literatura de specialitate (cu care trebuie mereu să fii la curent), nu ești inginer.
Dacă nu știi să-ți repari mașina (presupunând că ai tot timpul și toate uneltele la îndemână), nu ești inginer, da, chiar dacă lucrezi în software. (E ok să nu vrei să repari la masină dacă lucrezi în software, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să știi în detaliu cum funcționează mașina).
Sunt foarte puțini ingineri adevărați. majoritatea care se cred ingineri sunt doar programatori plebi cu aere de inginer, dar sunt la foarte mare cautare inginerii adevărați, de aia eu, un inginer software adevărat sunt așa bogat.
1
1
u/lulu22ro :typescript_logo::js_logo::python_logo::java_logo: Feb 18 '23
Lucrez cu oameni care au terminat Poli si Informatica in Romania. Toti stiu sa faca lucrurile sa mearga - iau o bucata de cod de aici, mai modific un pic pe aici. Daca ii iei un pic la puricat insa, majoritatea nu-ti pot explica de ce au ales o anumita implementare. De foarte multe ori am primit raspunsuri de genul: nu stiu, asa se facea cand am venit eu, asa mi-a sugerat IntelliJ, asa se facea pe proiectele anterioare.
Taica-meu a lucrat 40 de ani ca inginer. El facea design-ul si estimarile unei solutii, discuta cu maistrii detaliile si aia mergeau la muncitori si se asigurau ca muncitorii fac ce trebuie cum trebuie. Nu e un stil "agil" de lucru.
Dar uneori simt nevoia unui inginer in echipa.
1
u/poali91 Feb 18 '23
Programator e cel care îți oferă soluția la o problema de coding care merge pe moment. Inginer e cel care înțelege că respectivul cod trebuie revizuit, testat, documentat, are dependințe care se pot schimba, mainajung la un EOL, trebuie sa fie scalabil poate, ca functionalitatea trebuie monitorizată poate, trebuie înțeleasă inplementarea de toată lumea cât de cât - de la Sr. la jr., trebuie sa știe cum planifica task-urile, se organizează eficient, cum rafinează cerințele, cum faci coaching unuia mai începător, and so on. IMO.
1
u/bangsimurdariadispar :mac_logo::swift_logo: Feb 18 '23
Un inginer IT e pasionat, lucreaza la o firma pe CIM și face OT din pasiune. Un 🚀 programator facturează la 3 firme in acelasi timp și orice minut de OT e facturat dublu.
1
1
u/gigi-balamuc Feb 19 '23
Nu stiu cum e acum, dar pe vremea mea cand ieseai din facultate tot prost ieseai, daca nu puneai tu mana sa inveti in timpul tau.
Ce ajungeai mai incolo depindea de tine si partial de cat noroc aveai.
Daca puneai osu la munca si invatai si munceai sa capeti experienta, ajungeai bine si puteai sa-ti spui ce vrei tu. La firme acelasi job poate fi numit software engineer sau software developer, iar joburi cu acelasi nume (gen senior software dev) pot sa insemne chestii complet diferite la firme diferite.
151
u/Steeelu Feb 17 '23
Indiferent ce ieși din facultate, e obligatoriu sa iti pui Software Engineer 🚀 pe LinkedIn